Akupunktur Nedir? Akupunktur Tedavisi Nasıl Uygulanır?


Akupunktur Nedir?

Akupunktur, günümüzde dünya çapında pek çok ülkede üniversiteler kapsamında kullanılmakta olup güvenilirliği W.H.O ( Dünya Sağlık Örgütü) tarafından kabul edilmiş bir bilimsel tedavi metodudur. Yaklaşık 3000 yıldır tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Modern tıptaki bilgilerin yaklaşık 3-5 yılda değiştiği / yenilendiği düşünüldüğünde akupunkturun 3000 yıldır varlığını sürdürmesi, bu tedavi yönteminin gerçekten de söylenenlerin ötesinde ciddi faydaları olduğunu ispatlamaktadır.

Akupunktur tedavisi, temel felsefesi olan bir yöntemdir. Bu felsefe, insan vücudunun zihinsel ve bedensel olarak bir bütün olduğu, bütüncül bir iyilik gerçekleşmeden herhangi bir organla ya da doku grubuyla ilgili sıkıntının ortadan kaldırılamayacağı inancına dayanır.

Akupunktur Noktaları Nasıl Belirlenir?

Akupunktur noktalarının seçimi akla ilk gelen sorulardan biridir. Akupunktur noktaları, özellikle dokudaki reseptör sayısı, yani uyarıldığında merkeze bu uyarıyı taşıma özelliği yoğun olan noktalardan seçilmektedir. Bu noktalarda, uyarının iletilmesine engel teşkil edebilecek doku direnci oldukça düşüktür.

Akupunkturda, merkeze gönderilen sinyallerle vücutta var olan ve rahatsızlığa sebep olan bir takım mekanizmanın düzenlenmesi amaçlanır. Tıpkı modern tıpta olduğu gibi, son zamanlarda gelişen ani bir rahatsızlığın, yani akup bir rahatsızlığın akupunktur ile tedavisi son derece hızlıdır. Rahatsızlık ne kadar kronikleşmişse, tedavinin de belli bir zaman dilimi içinde yapılarak rahatsızlığın bu süreç sonunda ortadan kaldırılacağı bilinmelidir.

Akupunktur Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Akupunktur tedavisi uygulanmadan önce hasta doktor tarafından iyice muayene edilir. Gerekli tahlillerden ve laboratuvar testlerinden sonra teşhis koyulur. Teşhis koyulduktan sonra da hasta tedaviye bağlı olarak yüz üstü veya sırt üstü yatırılarak tedaviye başlanır.

Akupunktur Tedavisinde Hangi İğneler Kullanılır?

Akupunktur tedavisinde başta altın, gümüş ve çelik iğneler olmak üzere çok fazla iğne tipi kullanılır. Bu iğneler içinden en çok kullanılanı paslanmaz çelik iğnelerdir. İğnelerin ucu saç teli kadar ince ve sivridir. Doktorlar, bu iğneleri ilgili noktalara batırarak tedaviyi uygularlar. Bu batırma işleminde hasta herhangi bir acı hissetmemektedir. Cilt altına veya kaslara uygulanan bu uyarılar, 20-30 saniye içeride çalıp çıkartılırlar. Genellikle tedavi süresi 30-45 dakika sürmektedir.
Her iğne genellikle 1 kez kullanılır. Gerekli olduğu durumlarda iyice steriliz edilerek tekrar kullanılabilir.

Akupunktur Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Akupunkturda seans sayısı hastanın hastalık durumuna ve yaşına bağlı olarak değişmektedir. Genellikle 3-25 seans arası sürer. Her 7 seansta bir 10 gün ara verilir.

İntra-dermal adındaki cilt altı iğneler uygulandıktan sonra 7 gün kalabilir. İğne fobisi olanlar için iğne yerine lazer tedavileri de uygulanmaktadır. Lazer tedavisi dışında, değişik tedavi yöntemleri de mevcuttur. Burada amaç ilgili noktaları ne şekilde olursa olsun uyarmaktır.

Akupunkturda İğne Yerine Hangi Yöntemler Kullanılabilir?

İğne fobisi olanlar, yaşlılar veya çocuklar için iğne tedavisi yerine başka yöntemler de kullanılmaktadır. Bu yöntemleri;

-          Lazer yöntemi.
-          Ultrason (Ses Dalgası) yöntemi
-          Elektro-akupunktur yöntemi
-          Moksa ile uyarma yöntemi
-          Vakum yöntemi
-          Masaj yöntemi ve
-          İlaç yöntemi
şeklinde sıralayabiliriz.

Bu yöntemler; vücuda, kulaklara, yüze, buruna, ellere ve ayaklara uygulanabilir.

Akupunkturun Sağlığa Zararı Var Mıdır? Yan Etkileri Nelerdir?

Akupunkturda amaç, vücudun kendi iyileştirme mekanizmalarını kullanarak hastalıklarla başa çıkılmasını sağlamaktır. Yani akupunktur vücudun kendi içinde yer alan farmakolojik maddeleri kullandığından, dışarıdan verilen ilaçlar gibi yan etki oluşturmaz. Bu da akupunkturu etkili ve güvenilir yapan en önemli husustur. Nadiren de olsa;

-          Ciltte kana ve morarma,
-          Enfeksiyon,
-          İç organ yaralanmaları,
-          Uygulanan bölgede geçici ağrı gibi yan etkiler görülebilir.

Akupunkturun Etkileri

Akupunktur tedavisinin insan vücuduna faydalı birçok etkisi vardır. Bu etkileri;

-          Ağrı kesici etkisi
-          Sinirsel etki
-          Bağışıklık sistemini güçlendirici etki,
-          Sakinleştirici etki ve
-          Psikolojik etki olarak sıralayabiliriz.
Bunların dışında akupunktur tedavisi; obezite, migren, fıtık, depresyon, alerjik hastalıklar, uyku bozuklukları, gastrit, adet düzensizliği, adet ağrısı, sigara bağımlılığı, kısırlık, karpal tünel sendromu, mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Kimlere Akupunktur Uygulanmaz?

Akupunktur tedavisi;
-          Ameliyat gerektiren durumlarda,
-          Kanamalı hastalıklarda,
-          Kanserli hastalarda (yalnızca ağrı kesici olarak kullanılabilir)
-          Hamile kadınlarda (yalnızca kusma tedavisinde kullanılabilir)

-          Pıhtılaşmayı azaltan ilaçlar kullanan hastalarda kullanılmaz.
Paylaş

Unknown

Zayıflamak hiç bu kadar kolay olmamıştı. En sağlıklı diyetler, en doğru egzersizler, hesaplayıcılar ve işe yarar tavsiyelerle ZayıflamaRehberi'niz...

0 yorum:

Yorum Gönder